Književni program „Rijeka riječi“  prvi puta je održan uoči proslave 390. obljetnice Prve riječke hrvatske gimnazije u studenom 2017. godine. Riječ je o programu koji je financiran iz programa Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, s ciljem povezivanja riječkih pisaca i gimnazijalaca.

2017. godine sva događanja odvijala su se u tjednu proslave Dana škole, a gosti pisci bili su Davor Mandić, Enver Krivac, Zoran Krušvar i Tea Tulić. Tijekom programa u Art kinu Croatia ugostili smo i mladog redatelja Marka Šantića i pogledali tri njegova kratkometražna filma. Nakon projekcija učenici su imali priliku razgovarati s redateljem. Završnica Programa održana je u školskoj knjižnici gdje su riječki autori, ali i učenici Škole imali priliku čitati svoja kratka književna ostvarenja.

U 2018. godini koncepcija programa se promijenila pa su gostovanja raspoređena od rujna do prosinca na satovima izborne nastave Hrvatskoga jezika. Riječki pisci gostovali su na satovima te s učenicima razgovarali o različitim temama, o životu umjetnika, ali i o procesu pisanja, nastajanju likova, stvaralačkoj blokadi, egzistenciji i mnogim zanimljivim temama.

 

     

 

2019. godina nastavila se u istom tonu, samo što nam je Rijeka postala mala pa smo goste počeli pronalaziti i u drugim krajevima Lijepe naše. Tako smo tijekom godine imali priliku razgovarati sa Slavenkom Drakulić, Borisom Dežulovićem, Krunom Lokotarom i drugim poznatim imenima hrvatske književne scene. Imali smo i radionice pisanja priča s Enverom Krivcem i još svega pomalo.

 

 

Priča naravno ide dalje. Ove smo godine unatoč pandemiji ugostili putopjesnikinju Maju Klarić i njen Bookmobil, a planiramo još mnogo zanimljivih gostovanja. Držite nam fige.