Svečana podjela svjedodžbi maturantima generacije 2023./2024.

 

U svečanoj dvorani Zajednice Talijana 3. srpnja 2024. godine održana je Svečana podjela svjedodžbi i pohvala maturantima Prve riječke hrvatske gimnazije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Zaklade Ileana i Rotary kluba iz talijanskog grada Este koji gotovo trideset godina novčanom nagradom nagrađuju učenika generacije naše škole i Srednje talijanske škole u Rijeci, svi nastavnici i maturanti Gimnazije.

 

Više o cijelom događaju možete saznati OVDJE.

 

 

 
 
Podjela svjedodžbi

 

Drage učenice i učenici,

 

podjela svjedodžbi 1., 2. i 3. razredima održat će se u školi u srijedu, 3.7.2024. prema rasporedu kojeg možete vidjeti OVDJE. Svečana podjela za maturante održat će se istoga dana u Circolu u 11:00h, a detalje pogledajte OVDJE.

 

Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Završni županijski događaj ovogodišnjeg programa Škola i zajednica

 

Završni županijski događaj ovogodišnjeg programa Škola i zajednica (ŠiZ)okupio je oko 150 učenika i učenica ŠIZ-a zajedno s njihovim nastavnicama/nastavnicima kao i ravnateljicama/ravnateljima škola.

 

Naši Matea Chiara Ormuš i Andrija Čubrić predstavili su danas, 12. lipnja, na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci problem nezbrinutih životinja kojim su se tijekom ove školske godine bavile učenice i učenici na ŠIZ-u u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Više o svemu možete saznati OVDJE.

 
Dan otvorenih vrata IB DP & MYP programa

 

Ako ste zainteresirani za International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP) ili Middle Years Programme (MYP), pridružite nam se na Danu otvorenih vrata IB DP & MYP programa koji će se održati u srijedu, 12.6.2024. u 17:00h u prostorima Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

Više informacija na hrvatskom i engleskom jeziku saznajte klikom na sljedeće poveznice: HRV    ENG

 

Veselimo se vašem dolasku!

 

 

 

 

 

 

 
 
ŠiZ za nezbrinute životinje

 

Učenice i učenici PRHG koji pohađaju ŠIZ u Palachu su 28. i 29. svibnja predstavili čime su se ove godine bavili na nastavi, ali i organizirali humanitarnu prodaju za prikupljanje novčane pomoći za Azil za pse "Društvo za zaštitu životinja Rijeka". Predstavljanje je organizirano u suradnji s učenicima i nastavnicom Ivom Kranjčić iz Hotelijersko-turističke škole u Opatiji uz potporu Primorsko-goranske županije.

 

Više o tome kako im je bilo pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
 
Riječki i karlovački gimnazijalci zajedno u projektu iz povijesti i geografije

 

Ove školske godine učenici 3.a, 3.b i 3.d razreda naše škole na nastavi povijesti i geografije bavili su se istraživanjem prvih modernih cesta i željeznicom kojima su povezani Rijeka i Karlovac. Istim zadacima bavila su se i tri treća razreda Gimnazije Karlovac. Realizacija projekta „Karlovac – Rijeka, Rijeka – Karlovac, razvoj cestovnog i željezničkog prometa od Pokuplja do Kvarnera s naglaskom na 18. i 19. stoljeće“ iz povijesti i geografije Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Karlovac počela je u rujnu 2023., a više o projektu i aktivnostima možete saznati OVDJE.

 
Dan otvorenih vrata PRHG

 

Dragi roditelji i budući učenici/ce,

 

sa zadovoljstvom vas pozivamo na Dan otvorenih vrata Prve riječke hrvatske gimnazije koji će se održati 11. lipnja 2024. godine od 16:00 do 19:00h.


Više informacija možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Maro Rušin  dobitnik 2. nagrade SFERICA

 

Učenik 2. b razreda Maro Rušin osvojio je svojom znanstvenofantastičnom pričom drugu nagradu  na natječaju Sferice u kategoriji srednjih škola. Nagrada mu je uručena u subotu, 11.svibnja na svečanoj skupštini Sferakona tijekom najpoznatije hrvatske konvencije znanstvene fantastike koja se svake godine održava na Fakultetu računarstva i elektrotehnike u Zagrebu.


Sferice potiču učenike osnovnih i srednjih škola na pisanje priča, crtanje stripova i likovno izražavanje. Ove su godine teme za kratke priče u kategoriji srednjih škola bile Pjesme spaljene zemlje i Pitija 2094. Kako je Maro odgovorio na temu Pjesme spaljene zemlje, pročitajte OVDJE.

 
 
Državno natjecanje iz engleskoga jezika

 

Učenik 2.b razreda Luka Zulian osvojio je 12. mjesto na Državnom natjecanju iz engleskoga jezika koje se održalo u Osnovnoj školi Montovjerna u Dubrovniku od 24. do 26. travnja 2024. godine. Ovom uspjehu treba pridodati da je Luka najbolje napisao esej te ostvario drugi najbolji rezultat na usmenom ispitu.

 

Čestitamo Luki i njegovom mentoru profesoru Davoru Štifaniću na uloženom trudu i ostvarenom rezultatu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Rat i književnost - Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Goranovo proljeće

 

Naši Anđela Mađeruh (2.c) s mentoricom Natašom Kuzmar Colnar i Fran Blažić (3.IB DP) sudjelovali su na stručnome skupu posvećenom antiratnoj književnosti koji se održao u suradnji Centra za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Goranovog proljeća. 

 

Više o svemu možete saznati OVDJE.

 

 
 
Prva riječka u međunarodnom projektu p.s. Pokreni solidarnost!

 

Učenice i učenici Prve riječke hrvatske gimnazije svojim će sugrađanima i sugrađankama 3.svibnja poslati razglednice kojima ih pozivaju na razmjenu mišljenja o globalnim problemima suvremenog društva. Dio je to međunarodnog projekta p.s. Pokreni solidarnost ! koji se provodi i u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj. U našoj zemlji provodi ga Centar za mirovne studije iz Zagreba, a više o svemu možete saznati OVDJE.

 
 
Državno natjecanje iz njemačkog jezika

 

U osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi održano je od 10. do 12. travnja 2024. godine XXX. Državno natjecanje iz njemačkoga jezika. Sudjelovala su 63 učenika u pratnji mentora. Naša učenica Frida Vučak (2.d) je osvojila 3. mjesto u kategoriji srednjih škola!

  

Čestitamo našoj učenici i njezinoj mentorici profesorici Dragani Franjić na uloženom trudu i izvrsnom rezultatu!

 

 

 
Tjedan financijske pismenosti 2024.

 

Rad učenica drugog razreda Klare Šokac i Tajane Trbović, koje pohađaju izbornu nastavu matematike, sudjelovao je na izložbi o provedbi financijske pismenosti u školama. Među prvih 10 najbolje ocijenjenih radova po kriteriju kreativnosti i sadržaja, Klarin i Tajanin plakat je osvojio treće mjesto.

 

Više saznajte OVDJE.

 
 
IB dani otvorenih vrata

 

Pozivamo sve zainteresirane učenike i roditelje da nam se pridruže na IB danu otvorenih vrata.

 

Detalje možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sretan Uskrs

 

Sretan Uskrs žele vam učenici i djelatnici Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ljestvice konačnog poretka županijske razine Natjecanja iz hrvatskog jezika

 

Obavještavamo sve sudionike i sudionice da ljestvice konačnog poretka možete pogledati OVDJE.

 

Predsjednica Županijskog povjerenstva
Nataša Kuzmar Colnar

 

 

 

 

 
 
Obavijest sudionicima županijske razine Natjecanja iz hrvatskog jezika

 

Obavještavamo sve sudionike i sudionice da će ljestvice konačnog poretka biti objavljene na ovoj mrežnoj stranici 26.ožujka nakon usklađivanja ispravaka s dopunama rješenja pristiglim iz Državnog povjerenstva.

 

Predsjednica Županijskog povjerenstva
Nataša Kuzmar Colnar

 
 
Zürich - Ženeva – Milano – nastava izvan učionice

 

Učenici naše škole od 7. do 10. ožujka 2024. u sklopu izvanučioničke nastave posjetili su Milano, Ženevu i Zürich. Tijekom boravka u Zürichu bili su gosti švicarskog federalnog instituta za tehnologiju ETH Zurich u sklopu kojeg se nalazi istoimeno sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta.

 

Više saznajte OVDJE.

 

 

 

 
OBAVIJEST SUDIONICIMA ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ HRVATSKOG JEZIKA

 

Natjecanje iz hrvatskog jezika za učenike srednjih škola Primorsko-goranske županije održat će se u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji 20. ožujka prema sljedećem rasporedu:


9 i 40 – proziv natjecatelja i ulaz u učionice 
10 - 11 i 30 – rješavanje ispita
užina – na 3. katu
12 – 16 – rad Županijskog povjerenstva
16 – objava ljestvice privremenog poretka
16 - 16 i 30 – žalbeni rok
16 i 30 – objava ljestvica konačnog poretka

Svim natjecateljima u ime Povjerenstva želim puno uspjeha.

Nataša Kuzmar Colnar

 
 
ERASMUS + Projekt 'The Connection of the Harbours'

 

Nastavak starog, divnog prijateljstva – Neuss i Rijeka…

 

Od 2. do 8. ožujka 2024. učenici drugih i trećih razreda sudjelovali su u Erasmus+ projektu zajedno s učenicima Marie-Curie-Gymnasium iz Neussa (Njemačka). U pratnji su bili profesori Igor Pap i Marko Miočić, a koordinatorice projekta su profesorice njemačkog jezika Irena Orlić Salaj i Dragana Franjić. Projektom ''The Connection of the Harbour'' nastoji se prije svega doprinijeti očuvanju vodnih ekosustava i biološke raznolikosti u kontekstu održivog razvoja s posebnim naglaskom na održivost riječnih i pomorskih luka.

 

Više o tome kako im je bilo možete saznati OVDJE.

 

 
 
Pozvani na županijsku razinu Natjecanja iz hrvatskog jezika

 

Obavještavamo da su na županijsku razinu Natjecanja iz hrvatskog jezika pozvani svi učenici srednjih škola Primorsko-goranske županije koji su na školskom natjecanju ostvarili najmanje 62 boda. Prag je isti za sve kategorije.


Popis pozvanih učenika možete pogledati OVDJE.


Veselim se susretu 20.ožujka.

 

Nataša Kuzmar Colnar, predsjednica Povjerenstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Uspješan početak natjecanja za rukometaše

 

Rukometaši Prve riječke u četvrtak, prvog dana veljače, započeli su ovogodišnje putovanje na školskom natjecanju. Podsjetimo, ekipa je to koja je u travnju dogurala do četvrtfinala državnog prvenstva, a ovogodišnje ambicije naših mladića nisu ništa manje.
Predstavnici “Gimnazijalca” na novom su se parketu dvorane "3. Maj" predstavili plavom garniturom dresova, lepršavom igrom i lijepim potezima. Publici zaista nije nedostajalo uzbuđenja. Bila su to dva dominantna nastupa naše ekipe u kojima pobjeda u niti jednom trenutku nije dolazila u pitanje. 

Više o svemu možete pročitati OVDJE.

 
 
Međunarodni literarni natječaj Tragom uspomena - priča Anđele Mađeruh među 10 najboljih

Turistička zajednica grada Zaprešića provela je međunarodni literarni natječaj Tragom uspomena namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Nazvan je prema pjesničkoj zbirci bana Josipa Jelačića, najpoznatijeg stanovnika Zaprešića. Učenici su mogli pisati na čak šest jezika kojima je govorio ban. Među pristiglim radovima nagrađeno je deset najboljih, a jedan od njih rad je naše učenice 2.c Anđele Mađeruh – Čuvarica sjećanja. 
 

Njenu priču možete pročitati OVDJE.

 
 
Završna konferencija projekta "(Su)djelujem - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi"

U ponedjeljak 22.1.2024. održano je završno događanje u sklopu projekta "(Su)djelujem - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi".

Više možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Studijski posjet u Zagreb u sklopu projekta ASOC Interreg Italija - Hrvatska

Dana 11.12.2023. Ana, Tashi, Lucija, Ela, Lola i školska psihologinja sudjelovale su u studijskom posjetu u Zagrebu u sklopu projekta ASOC Interreg Italija - Hrvatska. Zajedno s učenicima i profesorima Građevinske škole iz Rijeke i srednjih škola iz Splita, Zadra i Opuzena posjetile su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Fakultet elektrotehnike i računalstva.
 

Više možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 
 
Naši timovi nastupili na Milenijskom natjecanju u Osijeku

 

6. prosinca 2023. godine je na osječkom Ekonomskom fakultetu završeno Milenijsko natjecanje u kreativnoj industriji. Timovi naše škole: Maleno janje (Paola Perić, Tena Janjić), Sunčeva milost (Elena Dragoslavić, Hanna Baus, Tashi Kutzli) i Lovorova stijena (Petra Polić, Laura Jozić) predstavili su jučer, 6. prosinca, ocjenjivačkoj komisiji svoja idejna rješenja na temu Mitologija. Pratila ih je prof. Nataša Kuzmar Colnar.

 

Kako je to izgledalo pogledajte OVDJE.

 
 
Izvješće sa izvanučioničke nastave u Puli

 

Dana 1. prosinca 2023. učenici prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije uputili su se na jednodnevnu izvanučioničku nastavu u grad Pulu uz pratnju učitelja iz Povijesti, Latinskog, Geografije, Hrvatskog i Biologije.

 

Izvješće s izvanučioničke nastave možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pokrenimo vijeće učenika u zajednici!

 

U sklopu projekta "(Su)djelujem - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi" u četvrtak 30.11.2023. održana je edukacija „Pokrenimo vijeće učenika u zajednici!“.

 

Više o edukaciji možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
 
Delnički krrros

 

Školski četvrtak, naizgled kao i svaki drugi, no nekima nije bio kao svaki. Ženska kros ekipa u sastavu: Antonia Adamec, Irina Travica, Lana Vale i Aurora Valinčić uputila se s profesoricom Majom Mavrinac 9.11. na županijsko natjecanje u Delnice. Ponosni smo što možemo istaknuti kako smo osvojili ekipnu broncu na kros natjecanju PGŽ-a!

 

Više o tome saznajte OVDJE.

 

 

 

 

 
 
Učenice PRHG-a prve na županijskom iz badmintona

 

U četvrtak 16.11.2023. godine učenice naše škole sudjelovale su na gradskoj i županijskoj razini natjecanja iz badmintona.


Natjecanje se održalo u Osnovnoj školi Brajda, a naše djevojke: Cvita Zukić, Flora Zukić, Vanessa Krnić i Melita Švić osvojile su 1. mjesto te se plasirale na državno natjecanje koje će se održati u Poreču od 26. do 28. veljače 2024. godine.

 

Više o tome kako im je bilo pročitajte OVDJE.

 

 
PRHG na Interliberu

 

Dana 9. studenog 2023. godine učenici i učenice Prve riječke hrvatske gimnazije u pratnji su svojih profesorica Hrvatskog jezika posjetili 45. međunarodni sajam knjiga Interliber. Kako im je bilo pročitajte OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Tri tima Prve riječke na Milenijskom natjecanju

 

Naše učenice: Tashi Kutzli, Elena Dragoslavić, Hanna Baus, Petra Polić, Laura Jozić, Tena Janjić i Paola Perić pod mentorskim vodstvom prof. Mirele Caput, prof. Lea Porubića i prof. Nataše Kuzmar Colnar prijavile su se na 4. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije. 
Ovo natjecanje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i Institud Andizet za učenike i učenice osnovnih škola, srednjih škola te za studente i studentice. Natjecatelji moraju osmisliti kreativne proizvode nadahnute kulturnom baštinom. Svi naši timovi odabrali su temu Mitologija.

 

Proglašenje nagrađenih timova očekuje se 2.prosinca 2023. godine. Više o ovom natjecanju pročitajte OVDJE.

 
 
"From Archive to Alive"

 

Projekt "From Archive to Alive" u kojem je naša škola sudjelovala od studenog 2021. godine do kraja listopada ove godine priveden je kraju nakon niza aktivnosti u kojima su sudjelovali i nastavnici i učenici.


Više o svemu možete saznati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mentalno zdravlje učenika sportaša

 

Naša je škola 24.10.2023. bila domaćin predavanju o mentalnom zdravlju učenika sportaša. U posjet su nam došli voditeljica Karijernog centra Hrvatskog olimpijskog odbora Snježana Pejčić, predsjednica Komisije za dualnu karijeru u sportu HOO-a Romana Caput Jogunica, Dajana Čopec iz Mentalnog treninga i član Vaterpolo kluba Primorje EB Karlo Babić, koji je i bivši učenik naše škole. Predavanju su prisustvovali učenici svih sportskih razreda naše gimnazije.


Više o predavanju možete saznati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
 
„Gimnazijalac“ na otvorenom prvenstvu u šahu

 

U četvrtak 26.10.2023. godine održano je gradsko i županijsko prvenstvo školskih sportskih društava u šahu. Našu gimnaziju na prvenstvu otvorenom za učenike i učenice predstavljali su Andrija Čubrić, Lena Kunda, Ian Benčić i Aurora Valinčić.


Nakon šest odigranih kola, naša je škola natjecanje završila 5. u gradu i 6. u županiji. Predstavnici Gimnazije Andrije Mohorovičića bili su prvi u obje kategorije. Drugi su bili učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije, a treći, ujedno najbolji šahisti koji dolaze s područja izvan, bili su predstavnici Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice. Gamovcima želimo mnogo sreće na državnom prvenstvu koje će se održati od 20. do 24. studenog u Poreču.

 
 
Djevojke dotrčale do županijskog u krosu

 

U utorak, 24.10.2023. na Kampusu se održalo gradsko prvenstvo srednjih škola Rijeke u krosu. Naša se škola natjecala samo u ženskoj kategoriji, a natjecateljice su bile: Aurora Valinčić (4.e), Lana Vale (3.e), Irina Travica (4.a) i Antonia Adamec (2.c). Rezultatima smo veoma zadovoljni jer su naše djevojke unatoč nevremenu na dan natjecanja uspjele izboriti plasman na županijsku razinu natjecanja osvajanjem ekipnog 3. mjesta. 


Čestitke djevojkama i mentorici, želimo im svu sreću i bolje vremenske uvjete na županijskom natjecanju. 

 

Više o svemu možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 
Edukacija "Pokrenimo vijeće učenika u školi!"

 

U sklopu projekta "(Su)djelujem - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi" dana 19.10.2023. i 20.10.2023. održana je edukacija „Pokrenimo vijeće učenika u školi!“. Više o edukaciji možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Završna konferencija u sklopu projekta ASOC Interreg Italija - Hrvatska

 

Kao dio pobjedničkog tima, naših 6 učenica zajedno s pedagoginjom sudjelovale su na završnoj konferenciji u sklopu projekta ASOC Interreg Italija – Hrvatska koja se održala 17. i 18. listopada na Sveučilištu u Zadru. Na konferenciji su se imali priliku susresti i družiti s talijanskim kolegama iz Liceo Carlo Cafiero iz Barlette s kojima su tijekom 7 mjeseci prošle školske godine pratile provedbu projekta CASCADE.

 

Više možete pročitati OVDJE.

 
 
Sportski bilten PRHG

 

Izašao je drugi broj sportskog biltena Novinar na terenu kojeg možete prolistati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Nagrađene profesorice naše gimnazije

 

Povodom Dana učitelja 5. listopada 2023. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje nagrade najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima. Kao i svake godine do sada među nagrađenima našle su se i profesorice naše gimnazije i to čak njih šest: Laura Angelovski, Helena de Karina, Anita Jokić, Irena Orlić Salaj, Dajana Rosatti i Sandra Vidović.

 

Više o samoj nagradi pročitajte OVDJE.

 

Čestitamo nagrađenim profesoricama, ponosimo se njihovim uspjehom i želimo im uspješan nastavak rada!

 
 
60. godišnjica mature

 

15. rujna 2023. godine maturanti Prve riječke hrvatske gimnazije, generacije 1962./63. okupili su se kako bi proslavili čak 60. godišnjicu mature te zajednički susret ovjekovječili fotografijom na ulazu u školu. Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

Želimo im još mnogo ovakvih susreta i druženja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
In memoriam – Slavica Dundović, prof. savjetnik

 

S tugom i boli opraštamo se od naše dugogodišnje profesorice, kolegice i prijateljice Slavice Dundović, koja nas je zauvijek napustila 8. rujna 2023. godine, u 68. godini života. Vijest o odlasku kolegice i prijateljice, koju smo sa strahom i zebnjom očekivali, pogodila je i rastužila njezine kolegice, kolege i bivše učenike Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

Više riječi o našoj dragoj profesorici, kolegici i prijateljici možete pročitati OVDJE te se upisati u knjigu žalosti.

 

 

 

 

 

 
Prvi dan škole 2023./2024.

 

Drage učenice i učenici,

 

4. rujna započinjemo nastavu u poslijepodnevnoj smjeni prema rasporedu kojeg možete vidjeti OVDJE.

 

Veselimo se novom susretu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Prijevoz, Autotrolej d.o.o.

 

Prva riječka hrvatska gimnazija će do 27. 8. 2023. dostaviti u Autotrolej d.o.o. popise učenika koji nastavljaju školovanje u 2023./2024.g.

Učenici koji budu na popisu i koji su do sada koristili subvencije PGŽ-a u visini od 75% neće morati donositi nove potvrde, naravno ukoliko nije došlo do promjene.
Učenici kod kojih je došlo do bilo kakve promjene dužni su prilikom kupnje mjesečne karte priložiti NOVU PGŽ potvrdu.
Novi učenici koji žive na području grada Rijeke ukoliko budu navedeni u tablicama ne moraju prilagati potvrde o redovitom školovanju.
Novi učenici koji ne žive na području Grada Rijeke i putuju na relaciji većoj od 5 km moraju donijeti popunjenu PGŽ potvrdu.
 
Učenici koji su upisali 1. razred srednje škole moraju doći na prodajno mjesto Autotroleja s potvrdama SAMO u slučaju izmjene kategorije (PGŽ potvrda, subvencije).

 

 
Raspored popravnih ispita

 

Raspored popravnih ispita možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Svečana podjela svjedodžbi i pohvala maturantima

 

Nakon pune četiri godine 30. lipnja ponovno je održana Svečana podjela svjedodžbi i pohvala maturantima Prve riječke hrvatske gimnazije u predivnom prostoru Zajednice Talijana poznatijem kao Circolo na kojoj su bili prisutni svi maturanti.

 

Više o tome kako nam je bilo, ali i o proglašenju učenice generacije saznajte OVDJE.

 
 
Raspored dopunskog rada

 

Raspored dopunskog rada možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Upisi u IB

 

Prva riječka hrvatska gimnazija objavljuje Natječaj za upis učenika u program međunarodne mature za školsku godinu 2023./2024.

 

Više o natječaju možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
ECI PECI CRES

 

S velikim zadovoljstvom i radošću predstavljamo interaktivnu web stranicu koja je nastala u sklopu literarno-kartografske radionice za darovite koju je organizirala profesorica Helena de Karina, a vodili Kruno Lokotar, Uroš Krčadinac i Helena De Karina.

 

Priče su prikupili i napisali učenici Prve riječke hrvatske gimnazije: Lucija Erstić, Andrea Hasančević, Patricia Grčko, Petra Lazić, Kaja Nenadović, Emma Radović, Vita Tijan, Lara Vrgoč, Dunja Zadravec, Romano Žic. Suradnica je bila Ivona Petrov. Dvije su verzije, istog sadržaja, za mobilne uređaje i za računala.

 

Poveznicu na interaktivnu web stranicu, ali i više informacija o svemu pronađite OVDJE.

 
 
Dan otvorenih vrata PRHG

 

Pozivamo vas da nam se pridružite na Danu otvorenih vrata Prve riječke hrvatske gimnazije koji će se održati u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine od 16:00 do 19:00 sati. Više o Danu otvorenih vrata možete pogledati OVDJE, a sve o upisima u 1. razred pogledajte OVDJE.

 

Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Državno natjecanje iz španjolskog jezika

 

Naša učenica Klara Bošković (4.d) je sudjelovala na Državnom natjecanju iz španjolskog jezika koje se ove godine odvijalo od 10. do 12. svibnja u Đurđevcu i na kojem je naša Klara osvojila 1. mjesto! Osim što se istaknula u svim jezičnim vještinama, učenica je održala izlaganje na ovogodišnju zadanu temu Mudrost u španjolskoj kulturi. 
 

Klara je kao nagradu za izvrstan rezultat osvojila jednotjednu stipendiju za usavršavanje španjolskog jezika u Salamanci!
 

Čestitamo našoj učenici na velikom uloženom trudu i izvrsnom rezultatu!

 

Više o tome možete pročitati OVDJE.

 
 
Državna smotra LiDraNo 2023.

 

U Vodicama je, od 26. do 28. travnja 2023., održana Državna Smotra LiDraNo za učenike srednjih škola i njihove mentore, na koju su pozvani, najbolji od najboljih u Hrvatskoj, između ostalih i naše Vita Tijan i Zoe Piškor iz 3.b razreda, obje pod vodstvom mentorice Helene de Karine. Zoe je pozvana u kategoriji literarnih radova za pjesmu Romobil, a Vita u kategoriji školskih listova, kao glavna urednica Kulta.

 

Čestitke učenicama i mentorici!

 

Više o tome možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 
 
ERASMUS+ projekt: gostovanje talijanskih i španjolskih učenika i profesora

 

Od 24.4. do 28.4.2023. u našoj školi održale su se brojne aktivnosti u sklopu ERASMUS+ projekta "Preservation of marine ecosystems: The Mediterranean sea". Naši gosti bili su učenici i profesori iz Italije (Palermo) i Španjolske (Denia).

 

Više o tome možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Prva riječka na državnom prvenstvu u stolnom tenisu

 

Naše učenice Dunja Reljanović, Mirta Rustja, Vanessa Krnić i Nika Petrović, uz pratnju prof. Mije Barbalić, sudjelovale su  u Poreču na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u stolnom tenisu. Djevojke su se plasirale na državno prvenstvo pobjedom nad Srednjom školom dr. Antuna Barca Crikvenica i Prve sušačke hrvatske gimnazije.

 

Više o prvenstvu i uspjehu naših stolnotenisačica možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Državno prvenstvo školskih sportskih društava u rukometu

 

Od srijede, 19.4. do petka, 21.4. održano je u Poreču državno prvenstvo u rukometu za srednje škole. Našu školu predstavljali su Dino Dundović, Antonio Lerner, David Maričić, Roko Kasunić, Ivano Humar, Jan Klić, Petar Perišić, Niko Jovović, Marko Bogdanović, Ivan Galović, Jakov Miculinić i David Nadović pod vodstvom profesorice tjelesnog odgoja Mije Barbalić.

 

Rukometaši PRHG-a završili su na petom mjestu državnog prvenstva. Čestitamo našim dečkima i profesorici Barbalić na ostvarenom rezultatu te im svima želimo puno uspjeha u klupskim natjecanjima. 

 

Izvještaj možete pročitati OVDJE.

 
 
Intermedijske radionice stvaranja teksta

 

Od 31. ožujka do 2. travnja 2023. desetero učenika trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije sudjelovalo je na intermedijskim radionicama stvaranja teksta koje su se održale u Palači Moise, znanstveno-edukacijskom centru Sveučilišta u Rijeci na otoku Cresu. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvannastavne aktivnosti i darovite u organizaciji Prve riječke hrvatske gimnazije, a uz potporu Sveučilišta u Rijeci. 

 

Kako im je bilo možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
ERASMUS+ projekt: putovanje u Palermo

 

U tjednu od 25.3. do 2.4.2023. godine devetero učenika i učenica u pratnji dvoje profesora sudjelovalo je u mobilnosti u Palermu, Sicilija, u sklopu ERASMUS+ projekta „Preservation of Marine Ecosystems: The Mediterranean Sea“. 

 

Više o tome kako im je bilo možete pogledati OVDJE.

 

 
 
Rukometaši izborili nastup na državnom prvenstvu

 

Kao što već tradicija nalaže, naši dečki su još jednom osvojili prvo mjesto na županijskom prvenstvu i nastup na državnoj smotri.

 

Čestitamo dečkima na osvojenom zlatu te im želimo svu sreću na državnom prvenstvu u Poreču.

 

Izvještaj pročitajte OVDJE.

 
 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

 

Ljestvica konačnog poretka:

 

1. razred (Ispravljena ljestvica konačnog poretka za prvi razred zbog pogreške pri povezivanju zaporke i imena učenika.)

 

2. razred

 

3. razred

 

4. razred

 

 
Terenska nastava maturanata u Spomen područje Jasenovac

 

Devedeset i četvero naših maturanata i osmero nastavnika je 28. ožujka realiziralo terensku nastavu povijesti u Spomen područje Jasenovac. Podijeljeni u dvije grupe učenici i nastavnici obišli su Spomen područje Jasenovac uz stručno vodstvo muzejskih kustosa.

 

Više o terenskoj nastavi saznajte OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Otvorena vrata IB programa

 

Sve one koji bi htjeli započeti novo poglavlje u svojem srednjoškolskom obrazovanju koje je skrojeno prema njihovim interesima i potrebama pozivamo na Otvorena vrata IB programa, u ponedjeljak, 3. travnja u 17h u prostoru škole.
 

Na Otvorenim vratima bit će prisutni nastavnici koji će pružiti sve potrebne informacije o programu i predmetima, ali i trenutni učenici programa koji će podijeliti svoja dosadašnja iskustva. Dođite i saznajte je li IBDP najbolja opcija za vaše obrazovanje!
 

Upisati se mogu svi učenici sa završenim 2. razredom srednje škole iz gimnazijskih i strukovnih srednjih škola.

 

Poziv pogledajte OVDJE.

 
 
 
Obavijest sudionicima Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika

Obavještavaju se svi sudionici i sudionice Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika da natjecanje počinje 28. ožujka u 10 sati.

 

Program natjecanja:
9 i 30 – okupljanje natjecateljica i natjecatelja na 3. katu Prve riječke hrvatske gimnazije
10 – 11 i 30 – rješavanje testa
11.30 – užina za učenike i učenice 
16 sati  - ljestvica privremenog poretka
16 – 16.30 – rok za žalbe

 

Ljestvica konačnog poretka bit će objavljena do 3. travnja na stranicama Prve riječke, nakon eventualnih dopuna rješenja Državnog povjerenstva.

 

 

 

 

 
PRHG na Euromath konferenciji u Krakowu

 

Učenice 2.b razreda Zrinka Miškić, Lana Vučetić, Petra Bušljeta i Nika Tomljanović u pratnji nastavnice matematike Danijele Mohorić, sudjeluju na Euromath konferenciji u Krakowu, Poljska, od 13. do 15. ožujka. Predstavile su i svoju prezentaciju The universe in a calculator.

 

Više saznajte OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
(Su)djelujem – vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi

 

U veljači 2023. započela je provedba projekta "(Su)djelujem - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi". Udruga Delta je nositelj projekta, dok je Prva riječka hrvatska gimnazija partnerska ustanova.

 

U prvoj javnoj aktivnosti u sklopu projekta, konferenciji „Vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi“, sudjelovalo je petero učenika i učenica te ravnateljica škole i školska psihologinja.

 

O konferenciji pročitajte OVDJE.

 

 
 
Projekt "From Archive To Alive"-natječaj je otvoren!

 

Natječaj za najbolje digitalne radove na temu građanskog aktivizma, ekološke osviještenosti i inkluzije je sada OTVOREN. Klikni na link za više informacija i prijavi se. Najbolji radovi bit će nagrađeni!    https://archive2alive.eu/contest/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Još jedna pobjeda u futsalu za PRHG

 

U četvrtak, 2.3.2023., naša se školska ekipa susrela s Grafičkom školom u sportskoj dvorani Dinko Lukarić u zadnjoj utakmici grupne faze. 
 

Naša je škola već ostvarila izvrsne rezultate u prethodnim utakmicama, a ova je samo potvrdila vještine naših igrača. Već na poluvremenu je PRHG vodila 6:0, a na kraju smo pobijedili s izvrsnim rezultatom 15:2. Ovom pobjedom dečki su si osigurali mjesto u poluzavršnici gdje se križaju grupe te će, ako nastave ovakvim tempom, imati priliku igrati za 1. mjesto.
 

Više informacija i fotografija pogledajte OVDJE.

 

Čestitke dečkima i mentorici! Želimo vam sreću na sljedećoj utakmici.

Dora Franki, 1.b

 

 
 
Pozvani na Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

 

Na županijsku razinu natjecanja iz hrvatskog jezika za učenike srednjih škola Primorsko-goranske županije pozvani su učenici i učenice prvog razreda koji su ostvarili najmanje 60 bodova, učenici i učenice drugog razreda koji su ostvarili najmanje 60 bodova, učenici i učenice koji su ostvarili najmanje 58 bodova te učenice i učenici koji su ostvarili najmanje 58 bodova.

 

Popis možete pogledati OVDJE.
 

Vidimo se 28.ožujka u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

 

Predsjednica Povjerenstva 
Nataša Kuzmar Colnar

 

 

 

 

 
 
 
PRHG odnijela još jednu pobjedu u futsalu

 

U ponedjeljak, 13.2.2023. naši su se nogometaši još jednom dokazali u prvom krugu gradskog natjecanja u utakmici protiv ELKO-a. Utakmica se održala u sportskoj dvorani Dinko Lukarić na Kozali. Na kraju je rezultat bio 3:0, a svoj trenutak slave imali su Bogdanović, Ratin i Kumir.

 

Čestitke dečkima i mentorici prof. Miji Barbalić. Želimo im mnogo uspjeha u daljnjem tijeku natjecanja 2. ožujka.

 

Više informacija i fotografija pogledajte OVDJE.

 

Dora Franki, 1.b

 

 

 

 

 

 

 

 
Naše učenice brončane na državnom u plesu

 

Plesačice naše škole opet su se s medaljom vratile s Državnog prvenstva u sportskom plesu.
Dana 8. veljače 2023. godine održano je u Poreču  Državno prvenstvo u sportskom plesu, na kojem je sudjelovalo čak rekordnih šezdeset i šest ekipa, od kojih je jednu činila i ekipa Prve riječke hrvatske gimnazije. Učenice Natalie Vergić (4.a), Sara Klobučar (4.c), Lana Perinić (4.d), Marijana Patuh (4.d), Lea Štampf (4.d) i Leni Tauzer (4.d) iznimno originalnom i frenetičnom koreografijom oduševile su sudce te se popele do trećeg mjesta.

 

Čestitamo djevojkama i mentorici prof. Miji Barbalić te im želimo mnogo uspjeha u daljnjim natjecanjima.

 

Više informacija i fotografija pogledajte OVDJE.

 

 Viktorija Kavain, 4.d

 

 
 
Zlatna olimpijka u posjetu Prvoj riječkoj

 

Sara Kolak, osvajačica zlatne medalje u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, susrela se u utorak s učenicima 2. e. 
Razgovor s našom olimpijkom pripremile su Klara Šokac, Dora Franki i Laura Lukačević iz 1.b. Sara se tako prisjetila svojih školskih dana u Prvoj riječkoj, prvih natjecanja u bacanju koplja, ljubavi prema rukometu, naglog uspjeha 2016., ali i iskustava s ozljedama i tegobama povratka u formu. 
Učenike sportskog odjela zanimalo je kako izgleda život profesionalnog sportaša, kako se psihički pripremiti za natjecanje, kako se nositi sa stresom i može li se živjeti od atletike.


Nadamo se da će ovaj susret biti poticaj našim sportašima za daljnji rad. Sari želimo dobre hitce i uspješan nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

 

Nataša Kuzmar Colnar

 
 
Odbojkašice u konkurenciji za broncu

 

Odbojkašice Prve riječke hrvatske gimnazije nastupile su 24. siječnja u Dvorani Dinko Lukarić na gradskom prvenstvu. U prvoj utakmici svladale su odbojkašice Ekonomske škole Mije Mirkovića s 2:0 (25:17, 25:15), a potom izgubile od Prve sušačke hrvatske gimnazije rezultatom 0:2 (15:25, 15:25). Tijekom nastupa pratila ih je s tribina podrška nekoliko kolega iz škole. 

 

S jednom dobivenom i jednom izgubljenom utakmicom naše su djevojke završile na drugom mjestu u svojoj skupini te će se za tjedan dana, 3. veljače, imati priliku boriti za broncu protiv Gimnazije Andrije Mohorovičića. Želimo im svu sreću i uspjeh u nadolazećem susretu.

 

Lovro Lenac

 

 

 

 

 

 

 

 
Učenice PRHG osvojile 1. i 2. mjesto na županijskom natjecanju iz plesa!

 

U utorak, 13.12.2022. naše su djevojke sudjelovale na gradskoj i županijskoj razini školskog natjecanja iz plesa i osvojile prvo mjesto u urbanom plesu i drugo u umjetničkom plesu. 
 

Čestitamo pobjednicama i mentorici prof.Miji Barbalić. Sretno na budućim natjecanjima!

 

Više možete saznati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Završna konferencija Erasmus+ projekta p.s. Pokreni solidarnost

 

Učenice trećih razreda Emma Radović i Vita Tijan, s profesoricom hrvatskog jezika Helenom de Karinom, sudjelovale su na završnoj konferenciji Erasmus + projekta Let's replay the fraternity card in Europe! u Bruxellesu u organizaciji Centra za mirovne studije iz Zagreba. Tijekom trajanja projekta više od 50000 učenika/ca iz šest partnerskih zemalja (Slovenija, Italija, Španjolska, Francuska, Poljska, Hrvatska) imalo je priliku razvijati svoju građansku kompetenciju bavljenjem temema nejednakosti, rasizma, diskriminacije, klimatskih promjena, mentalnog zdravlja mladih...

 

Više o ovoj konferenciji saznajte OVDJE.

 
 
Večer matematike na Fakultetu matematike u Rijeci

 

Četrdesetak učenika Prve riječke hrvatske gimnazije prvi dan prosinca, kada se dulji niz godina obilježava Večer matematike, proveli su na Fakultetu matematike u Rijeci. Učenici su se najprije upoznali s načinom igranja svake igre, a zatim su u parovima ili manjim skupinama odigrali neke od njih. Igrajući se ponovili su matematičke pojmove, a vježbali su i jednu vještinu koja nam u današnje vrijeme svima nedostaje, strpljenje.


Djelić odlične atmosfere s Večeri matematike uz matematičke igre možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 
Riječke kartuline

 

Učenici Prve riječke hrvatske gimnazije pozivaju vas na izložbu "Riječke kartuline" 22.11.2022. u 18:30 sati u Zajednici Talijana - Circolo.

 

Pozivnicu možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
395. rođendan naše gimnazije

 

Dragi prijatelji,

 

Prva riječka hrvatska gimnazija ove godine obilježava tri svoja velika jubileja: 395. godišnjicu od osnutka škole, 35 godina bogate glazbene povijesti Združenog zbora Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića i 30. rođendan Školskog sportskog društva Gimnazijalac.

Više informacija o ovim događanjima možete pronaći OVDJE, a program događanja dostupan je OVDJE.

 
 
Šahistice prve u županiji

 

U četvrtak 3.11.2022. godine održano je gradsko i županijsko školsko prvenstvo u šahu. Naša gimnazija imala je predstavnike i u ženskoj i u muškoj konkurenciji. Više o predstavnicima i njihovim rezultatima provjerite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Naša Ema Sgardelli 3. na svijetu!

 

Čestitke Emi Sgardelli, učenici prošlogodišnjeg 4.e, sportskog razreda PRHG koji je vodila Anita Jokić. Ema je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore u turskoj Konyji osvojila brončano odličje u kategoriji do 50 kilograma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Svjetski dan mentalnog zdravlja

 

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. listopada organizirali smo set radionica za sve učenike prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije s temom mentalnog zdravlja učenika. Aktivnost smo organizirali  u suradnji sa psihologinjom i voditeljicom Savjetovališta Open Mind iz Rijeke, Borkom Ogrizović koja je učenike uvela u svijet mindfulnessa.

 

Više informacija možete pronaći OVDJE.

 
 
Međunarodni dan mira

 

Povodom Međunarodnog dana mira i na tragu Škole mira – Mrkopalj učenice 3.b i 3.d sudjelovale su u cjelodnevnoj edukativnoj radionici za srednjoškolce u organizaciji Općine Mrkopalj, Primorsko-goranske županije – Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade te Sveučilišta u Rijeci – Centra za studije mira i konflikata.

 

Više informacija možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 
Erasmus KA2 projekt "From Archive to Alive"

 

PRHG sudjeluje u Erasmus KA2 projektu "From Archive to Alive" čiji je cilj promocija digitalno audiovizualnih arhiva s platforme EU Screen. Više informacija o projektu, te planiranim aktivnostima možete pronaći na promotivnom letku koji se nalazi OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Prvi dan škole 2022./2023.

 

Dragi učenici,

 

bliži nam se početak još jedne školske godine. U školi se vidimo u ponedjeljak, 5.9.2022. i to prema sljedećem rasporedu:

 

8:30h - IB u učionici 001

 

9:00h - 1. razredi
Molimo vas da uđete u školu i okupite se u dvorištu škole.
Vaši razrednici će doći i prozvati vas, te vas odvesti do vaših učionica.

 

10:00h - 2., 3. i 4. razredi (IZNIMKA: 2.c u 10:45h)
Dođite u učionice prema rasporedu kojeg možete vidjeti OVDJE.

 

Vidimo se uskoro!

 
 
Upisi u IB

 

Krećemo s IBDP programom i pozivamo te da nam se pridružiš u novoj obrazovnoj avanturi!

 

Jesenski rok upisa u IB Diploma Programme kreće 23. kolovoza i traje do 26. kolovoza 2022. godine. Obrazac za upis možete pronaći OVDJE. Za sve dodatne upite javite se na mail: ibdp.prhg@gmail.com.

 

The admission process starts on 23 August and is open until 26 August. The admission form can be found HERE. If you have additional questions, send us an email to ibdp.prhg@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 
Izdavanje potvrda elektroničkim putem

 

Dragi učenici,

 

svoje potvrde o školovanju možete preuzeti i elektroničkim putem preko sustava za izdavanje potvrda koji podatke o učenicima preuzima iz e-Matice.

 

https://potvrde.skole.hr/login

 

Za više detalja o načinu prijave u sustav, kliknite OVDJE.

 
 
Prvi put u Prvoj riječkoj - sportski bilten

 

Oblikovali su ga Liv Lulić, Lovro Lenac i Laura Vidović, učenici koji su pozvani na novinarske radionice Igram, pišem, lajkam Hrvatskog školskog sportskog saveza.


Kako izgleda kad su sa sportašima i novinari na terenu, čitajte na sljedećem linku:

 

Sportski bilten učenika PRHG

 

 
 
Izvrsni rezultati na Državnoj maturi

 

Stigli su prvi rezultati Državne mature: naš Tin Petković iz 4.e razreda ostvario je izvrstan rezultat na maturi iz Sociologije. Prvi je u generaciji! Čestitke Tinu i profesoru sociologije Marku Miočiću na ostvarenom uspjehu. Ponosni smo na njih!

 

 

 

 

 
Svečana dodjela pohvalnica i nagrada

 

Na Svečanoj dodjeli pohvalnica i nagrada najuspješnijim maturantima Prve riječke hrvatske gimnazije nagrađeno je 30 maturanata koji su sve četiri godine prošli s odličnim uspjehom i uzornim vladanjem.

 

Također, Zaklada Ileana iz talijanskog grada Estea i ove je godine novčanom nagradom nagradila najuspješnijeg maturanta/maturanticu. O kojim je sve maturantima i maturanticama riječ saznajte OVDJE!

 
 
eMeđunarodno natjecanje mladih matematičara - Euromath

 

Kao i proteklih godina, nekoliko je učenika naše škole u pratnji profesorica Anite Grgurić te Ružice Mirić Agbaba sa svojim su prezentacijama pripremljenim na engleskom jeziku prisustvovali međunarodnom natjecanju mladih matematičara - Euromath. Koji su to učenici te o čemu su njihove prezentacije saznajte OVDJE.

 

 

 

 
 
Upisi u IB program - novosti

 

Za sve vas koji ste zainteresirani za IB program, molimo vas da klikom OVDJE pregledate dokument koji se tiče upisa, rokova i dokumentacije. Za sve upite, dostupan vam je mail ibdp.prhg@gmail.com.

 

For all of you interested in the program, please click HERE and check the following document which contains important information regarding admission, deadlines and documentation. For queries, please send an email to ibdp.prhg@gmail.com.

 

 
eTwinning projekt "U svijetu likovnih umjetnika 4"

 

Učenici 3abe razreda izbornog predmeta Likovna umjetnost kojeg vodi profesorica Nina Šepić bili su uključeni u eTwinning projekt "U svijetu likovnih umjetnika 4" kroz koji su upoznali život, rad i djela svjetskih i naših likovnih umjetnika.

 

Više o samom projektu i procesu rada možete doznati klikom OVDJE ili na web stranici projekta koja se nalazi OVDJE.

 

 

 

 
 
Susret s Krivcem i gimnazijalcima iz Siska

 

Godinu ispunjenu raznim zanimljivim književnim susretima završili smo još jednim, za koji je “kriv” bio upravo riječki pisac Enver Krivac. Našem susretu pridružili su se i učenici Gimnazije Sisak i njihove profesorice. 
Susret je za gimnazijalce zasigurno bio odmak od surove stvarnosti koja zavlada pred kraj svake školske godine te poslužio kao svojevrsni odmor od napetosti posljednjih tjedana.

 

Više o susretu pročitajte OVDJE.

 
 
Predprijave za upis u IB Diploma Programme

 

Krenuli smo s predprijavama za upise u IB Diploma Programme! Javite se na mail:

 

ibdp.prhg@gmail.com

 

Upisi u IB Diploma Programme traju od 28. lipnja do 1. srpnja 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
PRHG u novom Erasmus projektu

 

Prva riječka hrvatska gimnazija sudjeluje kao partner u novom Erasmus projektu pod nazivom Archive to Alive zajedno sa šest partnerskih ustanova iz Francuske, Belgije, Portugala i Grčke. Više o projektu možete saznati na web stranici archive2alive.eu ili na društvenim mrežama:

 

Facebook

 

TikTok

 

Instagram

 
 
Državno natjecanje iz debate

 

Nakon uspješnog Županijskog natjecanja iz debate za cijeli debatni klub PRHG, ekipa maturantica ipak je bila malo sretnija i dogurala do državne razine. Nakon četiri kola protiv jakih ekipa, našim je učenicama, Katarini, Petri i Lauri iz 4.b, čevrtfinale izmaklo za nekoliko bodova. Uz dvije pobjede i dva poraza, djevojke su među iznimnom konkurencijom zauzele 11. mjesto.

 

Čestitamo!

 

 

 

 

 
 
Dan otvorenih vrata PRHG

 

Pozivamo te na Dan otvorenih vrata Prve riječke hrvatske gimnazije u četvrtak, 2. lipnja 2022. od 16:00 do 19:00 sati. Dođi, razgovaraj s učenicima i nastavnicima, prošeći hodnicima i učionicama te saznaj sve što te zanima iz prve ruke! 

 

Pozivnicu pogledaj OVDJE!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Izložba "Dodir Mediterana – motivi fresaka Palače šećera u očima učenika"

 

U srijedu, 18.5.2022. godine u Palači šećera biti će otvorena izložba likovnih radova učenika Prve riječke hrvatske gimnazije pod nazivom „Dodir Mediterana – motivi fresaka Palače šećera u očima učenika“. Izložba je nastala suradnjom dviju ustanova, Muzeja grada Rijeke i Prve riječke hrvatske gimnazije, a dio je školskog projekta Mediteran.

 

Više o ovoj izložbi možete saznati OVDJE.

 
 
Susret gimnazijalki i ekonomista na izložbi p.s. Pokreni solidarnost

 

U petak, 13. travnja učenice 2.b razreda naše škole s prof. Helenom de Karinom ugostile su učenice i učenike 3.d razreda Ekonomske škole Mijo Mirković i njihovu profesoricu Saru Meszaros na izložbi p.s. Pokreni solidarnost. Izložba je postavljena u prostoru Export drva na Delti.

 

Više o ovom događaju možete pronaći OVDJE.

 

 

 
 
Dani otvorenih vrata - IB program

 

Ovog tjedna očekuju nas dani otvorenih vrata za naš novi International Baccalaureate (IB) program.

 

Vidimo se u srijedu i četvrtak, a raspored događanja možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Državno natjecanje iz talijanskoga i francuskoga jezika

 

Na državnom natjecanju iz talijanskoga i francuskoga jezika koje se od 4. do 6. svibnja 2022. održalo u Puli sudjelovali su naši učenici i ostvarili zapažene rezultate. Marta Jurada i Lucijan Mofardin iz 4.d razreda osvojili su 7. mjesto iz francuskoga jezika , a Gabriel Sokolaj iz 4.c razreda zauzeo je 4.mjesto iz talijanskoga jezika! Čestitamo učenicima i njihovim mentoricama Ireni Benčik Povše i Nini Šepić.

 

 
 
ŠiZ rješava probleme i osvaja nagrade

 

Učenici Marko Bogdanović (3.e), Dante Bujas i Saša Prekali (3.b) su svojim rješenjem za problem njihove lokalne zajednice osvojili UNICEF-ovu nagradu od čak 7500 kn. Pohvaljujemo ih za kreativnost te im želimo sreću u budućim aktivnostima, a tko želi saznati više neka klikne OVDJE!

 

 

 

 

 

 

 
 
In memoriam - Siniša Latković

 

S tugom i boli opraštamo se od našeg dugogodišnjeg profesora, kolege i prijatelja Siniše Latkovića, koji nas je zauvijek napustio u subotu, 9. travnja, u 68. godini života. Iako očekivana, vijest o preranom odlasku našeg profesora i prijatelja pogodila je njegove kolege, ali i sadašnje i bivše učenike Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

Knjiga žalosti kao i više o našem dragom profesoru, kolegi i prijatelju nalazi se OVDJE.

 
Poznata su imena pozvanih na državnu smotru Lidrano 2022.

 

PRHG među najboljima u dvije novinarske kategorije

 

Naši maturanti Vanja Milosavljević (4.a) i Tarik Žižak (4.e) pozvani su na državnu smotru Lidrano 2022. u Šibenik. Mentorica učenicima nastavnica je hrvatskog jezika Helena de Karina.
 

Čestitamo Vanji i Tariku te im želimo uspješan i zabavan boravak na Lidranu 2022., a OVDJE možete pročitati više o njihovom uspjehu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednje škole

 

Ljestvice konačnog poretka

 

1. razred

 

Napomena: umjesto prof. Kristine Matota Babić treba stajati prof. Lea Hrlec

 

2. razred

 

3. razred

 

4. razred

 

Nataša Kuzmar Colnar

predsjednica Županijskog povjerenstva

 

 

 

 

 

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednje škole

 

Ljestvice privremenog poretka

 

Na županijsku razinu natjecanja iz hrvatskog jezika pozvano je 73 učenika srednjih škola.
Ostvarene bodove možete vidjeti u tablicama.

 

1. razred

 

2. razred

 

3. razred

 

4. razred

 

Ljestvice konačnog poretka bit će objavljene 4. travnja.

 

Nataša Kuzmar Colnar

predsjednica Županijskog povjerenstva

 
Prva riječka u međunarodnom projektu p.s. Pokreni solidarnost

 

I ove su se  godine, već treći put, učenici naše škole pridružili vršnjacima iz još tridesetak škola Republike Hrvatske koje sudjeluju u Erasmus + projektu p.s. Pokreni solidarnost! Pokreni solidarnost u organizaciji Centra za mirovne studije iz Zagreba. Na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije učenici 1.c,1b i 2.d poslali su svojim sugrađanima razglednice s porukama solidarnosti. Istovremeno su to učinila djeca i odrasli u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj.

 

 

Za više informacija i fotografija, kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Međunarodna prezentacija Zelene lektire

 

Projekt Zelena lektira: Jabuka za srce koji se realizirao u sklopu školskog projekta Srce objavljen je na globalnoj mapi vodećeg svjetskog saveza knjižničarskih udruženja IFLA-e, neovisne i neprofitne organizacije smještene u Škotskoj, a posvećene međunarodnoj suradnji i razvoju knjižničarstva (https://www.ifla.org/ ). Jedan od ciljeva organizacije je i aktivno društveno djelovanje, a u sklopu toga na svojim stranicama predstavljaju i projekte koji povezuju knjigu, knjižnicu i održivi razvoj.

Osobito nam je zadovoljstvo što, uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu iz Zagreba te knjižnicu Filozofskog fakulteta Zagrebu, Prva riječka hrvatska gimnazija, zastupa Republiku Hrvatsku na međunarodnoj. Projekt su osmislile i provele nastavnica Helena de Karina i knjižničarka Sandra Vidović, a za pomoć u provedbi projekta veliko hvala i ZMAG / Reciklirano imanje i Draženu Šimleši.
 

Poveznice na projekt: 
https://bit.ly/3JUn7X3
https://librarymap.ifla.org/datacontributors/Croatia

 
 
Pozvani na Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednje škole Primorsko-goranske županije

 

Županijsko povjerenstvo poziva na županijsku razinu natjecanja iz hrvatskog jezika sve učenike koji su ostvarili minimalno 60 bodova. 

 

Liste pozvanih po kategorijama možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Natjecanje iz likovne umjetnosti

 

Školska razina natjecanja likovne umjetnosti temelji se na istraživanju likovne forme, ali i kreativnosti prezentacije. Učenici su istraživali različite načine prikaza ljudskog tijela kroz povijest, a kao rezultat izradili su edukativne plakate u kojima možete uživati i nešto naučiti.

 

Pogledajte ih u virtualnoj izložbi klikom OVDJE!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Završna konferencija projekta SiLab

 

Pozivamo Vas na završnu konferenciju Erasmus KA2 projekta School Innovation Labs - SiLab koja će se održati u utorak, 15.2. 2022., u Circolu (Palazzo Modello) od 11: 30 do 15:00.  

Na konferenciji ćemo predstaviti konačne rezultate našeg projekta School Innovation Labs koji se bavi inovativnim načinima učenja i poučavanja uz suvremeni pristup ulozi učenika i uređenju prostora za rad i učenje. Konferencija se većim dijelom održava na hrvatskom jeziku.

 

Više informacija o konferenciji te poveznice za prijavu tj. pristup online dijelu konferencije možete pronaći OVDJE.

 
 
Škole i udruge za građanski odgoj i obrazovanje

 

Prva riječka hrvatska gimnazija sudjelovala je na panelu u sklopu događaja "Škole i udruge za građanski odgoj i obrazovanje: prostori suradnje" u organizaciji Udruge Delta. Govorilo se o iskustvima suradnje škola i organizacija civilnog društva u provođenju građanskog odgoja, o metodama i oblicima suradnje. Uz PRHG na panelu su sudjelovale predstavnice iz Udruge LORI i OŠ Nikola Tesla.

 

Veselimo se svim budućim suradnjama.

 

 

 

 

 

 
Novi Kult

 

Dugo iščekivani, novi i drugačiji Kult spreman je za čitanje. U ovogodišnjem broju, kao što smo već i najavili, govorimo o održivom razvoju, seksualnosti, diskriminaciji i raspravljamo o brojnim drugim problemima. Uz to nudimo i satirične tekstove za dozu smijeha. Broj je tiskan u Omolab fontu pa ga mogu čitati i disleksičari. Iako je broj tek izašao, interes je prerastao PRHG, traži se i u drugim riječkim školama, toliko da već kopni broj dostupnih primjeraka. Stoga, požurite i ugrabite svoj primjerak… Dobro čitanje želi vam uredništvo 2021./2022.!

 

Uvodnik možete pročitati OVDJE, a kompletan Kult je dostupan OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Erasmus akreditacija za PRHG

 

Prijava Prve riječke hrvatske gimnazije prihvaćena je za Erasmus akreditaciju u području odgoja i obrazovanja za financijsko razdoblje od 2021. - 2027. Time je ostvaren jedan od ključnih strateških ciljeva za školu i osigurano kontinuirano financiranje iz europskih fondova u dvije ključne aktivnosti: KA1 stručna usavršavanja nastavnika i KA2 - grupna i pojedinačna mobilnost učenika.

Akreditacija olakšava pristup sredstvima za provedbu projekata i smanjuje administraciju, prijave i stalno iznova prolazak kroz natječajne postupke, te otvara brojne mogućnosti stručnih usavršavanja, »job shadowinga« za nastavnike i mobilnosti za učenike škole. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je podnositelj zahtjeva usvojio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti koje će provoditi tijekom mobilnosti u svrhu razvoja svoje ustanove, a dobivanju akreditacije pomoglo je i dugogodišnje iskustvo sudjelovanja i provedbe Erasmus projekata. Više pročitajte OVDJE.

 
 
Novi Kult je zelen!

 

Iako bi metafora mogla ukazivati na nezrelost, 5. broj Kulta je sve samo nije to. Što ćete čitati u dugo iščekivanom broju, saznat ćete uskoro, a do tada nekoliko mrvica. Seksualnost u svim izdanjima i s osnaženim djevojkama i ženama, održivi razvoj dok planeta gasne nije omeo zabavne tekstove iz školskog života PRHG. Ima i ozbiljnih problema, da ne ispadne da je Škola igralište. Ne bojte se, COVID-a nam je svima dosta pa smo odlučili izbaciti tu nemilu boleštinu i dizati prašinu o problemima koji su se pojavom pandemije u potpunosti medijski marginalizirali. Kultovci su i ove godine marljivo radili, stoga nemojte propustiti priliku za čitanje 5. broja, ove godine zelenog, najdražeg časopisa. A dok u neizvjesnosti čekate, nudimo jedan od brojnih tekstova...OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timovi Prve riječke uspješno nastupili na Milenijskom natjecanju

 

Četiri su tima iz naše škole uspješno predstavili svoja idejna rješenja - proizvode kreativne industrije inspirirane mitologijom, Putom svile i glagoljicom na međunarodnom Milenijskom natjecanju 3. prosinca koje ste mogli pratiti uživo na Youtubeu. 

 

Njihove radove kao i više informacija možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
SiLab Erasmus projekt i mobilnost učenika

 

Prvoga dana SiLab + razmjene učenika domaćini iz Prve riječke hrvatske gimnazije ugostili su, u Dječjoj kući, kolege iz Portugala, Grčke i Bugarske. Bogati program organizatora je počeo već u 9:30, kada je ravnateljica PRHG-a, Jane Sclaunich, otvorila samu manifestaciju kratkim govorom.

 

Više detalja i fotografija možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Projekt SiLab nam donosi Festival inovacija u Rijeku

 

U tijeku su završne pripreme za sastanak škola partnera koje sudjeluju u Erasmus+ KA2 projektu Silab. Idućeg tjedna u Rijeku nam dolaze učenici i profesori iz Portugala (Agrupamento, Alcanena), Bugarske (PSEB, Sofia), Grčke (Platon, Katerini) za koje smo, kao domaćini, pripremili mnoštvo zanimljivih aktivnosti na različitim lokacijama u gradu i okolici. S velikim nestrpljenjem iščekujemo njihov dolazak i radujemo se suradnji, druženju i učenju jedni od drugih!

 

Skeniranjem ovog QR koda možete provjeriti što smo sve isplanirali za naše goste.

 

 
Obilježili smo Svjetski dan filozofije virtualnom debatom

 

Filozofija je jedan od onih teških, apstraktnih, gimnazijskih predmeta, ali ponekad pronađemo načine da to ne bude tako. Upravo s tim ciljem UNESCO je proglasio međunarodni Svjetski dan filozofije kako bi naglasio trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i pojedinca. 

Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i Prva riječka hrvatska gimnazija iz Rijeke su na državnoj razini obilježile Svjetski dan filozofije online virtualnom debatom u MS Teamsima, 23. studenog 2021. u 18 sati. Učenici obiju škola su debatirali na tezu Umjetna inteligencija je samo alat i nikad neće zavladati svijetom.

Više o ovome možete saznati OVDJE.

 

 
 
Dan škole i 394. rođendan

 

Već drugu godinu za redom slavimo svoj rođendan u drugačijim uvjetima nego smo navikli. Poštujući epidemiološke mjere organiziran je eliminacijski Kahoot kviz u svim razredima u isto vrijeme. Ove godine kviz pitanja osmislili su i proveli natjecanje učenici 4.b razreda, a u finalu su bili učenici 3.a, 3.b, 3.d, 4.d i 4.e razreda. Najuspješniji, pobjednici kviza su bili učenici 4.e razreda

Da Dan škole ipak ne bi bio poput ostalih dana pobrinuo se je naš bivši učenik, danas prijatelj škole, glazbenik Ivan Pešut koji je ovog puta doveo kolegu glazbenika Dražena Turinu poznatijeg kao Šajeta u 4.c razred. Susret je održan u sklopu projekta Back to School koji se već petu godinu održava u našoj školi.

Više o ovome možete saznati OVDJE.

 

 
 
Prva riječka u međunarodnom Milenijskom natjecanju

 

Čak četiri tima iz naše škole prijavljena su na 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije. Natjecanje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i institut Andizet. Ovogodišnje su teme: Glagoljica, Put svile i Mitologija. Svoja rješenja natjecatelji izlažu u petominutnoj prezentaciji 2.prosinca. Proglašenje nagrađenih timova očekuje se 3. 12. 2021. godine. Pratite naše tročlane ekipe: Perun, MeštRi, Atena i Suze radosnice pod mentorstvom profesorica Mirele Caput, Mirjane Šimunović-Ban i Nataše Kuzmar Colnar.
Više o Natjecanju pročitajte na milenijsko.efos.hr ili na Facebooku.

 

 

 

 

 

 
Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 

Naša bivša učenica Ema Brkljača je svojom kratkom pričom „Posljednji metak“ nagrađena i uvrštena u 58 najboljih kratkih priča o Domovinskom ratu na razini Republike Hrvatske što rječito govori o njezinoj  kreativnosti i uspješnosti u preoblikovanju nacionalne povijesti u književnu zbilju. 
Primjerkom zbirke „Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca“ u Godini čitanja i povodom 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj nagrađene su učenica Ema Brkljača i mentorica Mirjana Šimunović-Ban.

 

 

 

 
 
PRHG na CARNET-ovoj konferenciji

 

Carnetova konferencija za korisnike pod nazivom Nove prilike održana je od 27. do 29. rujna u Šibeniku. Tri su nastavnice Prve riječke hrvatske gimnazije, Laura Angelovski, Helena de Karina i Sandra Vidović sudjelovale svojim izlaganjima na konferenciji čiji je ovogodišnji program bio fokusiran na teme vezane uz nove prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija – na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje. Ove se godine prvi puta govorilo se održivom razvoju, odnosno primjeni tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

 
 
Mole Day (Dan mola)

 

U našoj školi Dan mola obilježava se treći put. Kao i prethodnih godina, učenice 4. b razreda Tessa, Barbara, Katarina, Lena, Magdalena D., Lea, Petra P., Klarisa., Petra Š. i Laura  potrudile su se pripremiti te prezentirati ostalima učenicima nekoliko pokusa. Tema ovogodišnjih pokusa je Boja. Tako su učenici mogli vidjeti kemijski semafor, kako određeni metali boje plamen, od kojih boja se sastoje osnovne boje te druge pokuse.
 

Djelić atmosfere iz kemijskog kabineta pripremila je Petra Šupuković, a video uradak možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
Građanski odgoj u PRHG

 

U Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji nikad nije dosadno, to već svi znaju. Mnogobrojni su interesi ove škole, a sada je na red došao i razvoj kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja na nov i inovativan način pod zanimljivim akronimom ŠiZ ili punim imenom „Škola i zajednica, prijedlog kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole“.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 
 
Projekt Tour durch meine Stadt / meine Region

 

U petak, 15. 10. 2021. sudionici projekta Tour durch meine Stadt / meine Region prisustvovali su svečanosti dodjele priznanja najuspješnijim kalendarima za 2021. godinu, izrada kojih je bio završni produkt ovog projekta. Svečanost se održala u prostoru Instituta za inovacije u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Školske knjige, Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.

 

Za više informacija o svečanosti, ali i o projektu, kliknite OVDJE.

 
 
140. obljetnica rođenja Pabla Picassa

 

Uz 140. obljetnicu rođenja slavnog Pabla Picassa, učenici 3.abe razreda koji pohađaju izborni predmet Likovna umjetnost svojim su radovima dali hommage ovom velikanu moderne umjetnosti.

Za više o ovoj temi kliknite OVDJE ili nas pratite na web stranici Likovna umjetnost - kreativne radionice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Svjetski dan učitelja

 

Na Svjetski dan učitelja posebno smo ponosni na našu profesoricu Logike i Filozofije, Lauru Angelovski. Laura je jedna od 504 odgojno-obrazovnih djelatnika nagrađena za uspješan rad u školskoj godini 2020./2021.

 


Čestitamo!

 
 
Kalendar rada škole 2021./2022.

 

Kalendar rada škole u školskoj godini 2021./2022. možete vidjeti OVDJE.

 

 

 

 

 

 
 
Adrenalinski park Vrata

 

Tijekom rujna 2021. godine učenici svih razreda Prve riječke gimnazije proveli su dan na otvorenom u Zabavnom adrenalinskom parku Vrata, udaljenom samo sat vremena vlakom od Rijeke. 

 

Više o tome možete pročitati OVDJE.

 

 
Sufinanciranje troškova javnog prijevoza učenika

 

Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola , potvrde, te Upute o provođenju Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju za školsku godinu 2020./2021 možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Prvi dan škole 2021./2022.

 

Dragi učenici,

 

na početku smo još jedne školske godine za koju se nadamo da će biti uspješna. U školi se vidimo u ponedjeljak, 6.9.2021. i to prema sljedećem rasporedu:

 

14:00h - 1. razredi
Molimo vas da uđete u školu i okupite se u dvorištu škole.
Vaši razrednici će doći i prozvati vas, te vas odvesti do vaših učionica.
Za prvi dan ne zaboravite maskice za lice, dezinfekciju ruku na ulazu u školu, držanje razmaka itd.

 

15:35h - 2., 3. i 4. razredi
Ulazite na onaj ulaz koji je predviđen za vaš razred, te odlazite do svojih učionica gdje će vas dočekati razrednici (svoje učionice i ulaz na koji ulazite možete vidjeti OVDJE).
Također, poštujte sve epidemiološke mjere koje su vam već dobro poznate.

 

Veselimo se vidjeti vas!

 
 
Izdavanje potvrda elektroničkim putem

 

Dragi učenici,

 

osim u tajništvu Škole svoje potvrde o školovanju od sada možete preuzeti i elektroničkim putem preko sustava za izdavanje potvrda koji podatke o učenicima preuzima iz e-Matice. 

 

https://potvrde.skole.hr/login .

 

Za više detalja o načinu prijave u sustav, kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Podjela maturalnih svjedodžbi

 

Podjela maturalnih svjedodžbi će se održati sutra, 23.7.2021. od 10:00 sati.

 

Učenici koji ne podignu svjedodžbe moći će to učiniti od 23.8.2021. u tijeku drugog roka mature.

 

 

 

 
 
Radno vrijeme tajništva PRHG

 

Zbog korištenja godišnjih odmora tajništvo Prve riječke hrvatske gimnazije neće raditi od 26.7.2021. do 19.8.2021. godine.

 

Zahtjevi za izdavanje potvrda o statusu redovitog učenika mogu se podnijeti do 23.7.2021. godine u 13,00 sati putem elektroničke adrese: 1.rihrgim@prhg.hr.

 
 
Popis udžbenika i radnih bilježnica za 2020./2021.

 

Na sljedećoj poveznici možete vidjeti popis udžbenika i radnih bilježnica za školsku godinu 2020./2021.

 

POPIS UDŽBENIKA I RADNIH BILJEŽNICA

 

 

 

 
Drugi ciklus prijava za IBDP

 

Drugi ciklus prijava za upise u IBDP programe traje do utorka 13.07.2021 do 12 sati.

 

U utorak 13.07.2021. nakon 14 sati bit će objavljene daljnje upute za prijavljene.

 

Prijavnicu možete preuzeti OVDJE.

 

Svi učenici drugih razreda postanite dio međunarodnog školovanja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sudjelovanje naših učenica na natjecanju ENEN European Nuclear Competition

 

Dvije učenice 3.b razreda Katarina Dragozetić i Laura Vidović sudjelovale su na europskom natjecanju srednjih škola ENEN European Nuclear Competition u sklopu projekta EURATOM
Research and Training program. Naše učenice su u konkurenciji 33 rada poslanih iz 12 europskih zemalja ušle u finale.


U finalnom natjecanju koje se održavalo od 21. do 25. lipnja Katarina i Laura su pokazale znanje i vještinu prezentacije svoga projekta i osvojile nagradu za najbolji video uradak!

Čestitamo Lauri i Katarini!

 

 

 

 

 
 
Svečana dodjela u našoj gimnaziji

 

Na Svečanoj dodjeli pohvalnica i nagrada najuspješnijim maturantima Prve riječke hrvatske gimnazije proglašen je i nagrađen učenik generacije 2020./2021. kojeg već 25. godinu nagrađuje Zaklada Ileana iz talijanskog grada Estea. Zaklada je osnovana u čast Ileani Pieressa, ženi koja je svim srcem u vrijeme rata pomagala Zajednici Talijana i gradu Rijeci, a danas njeni prijatelji pomažu iznimnim, mladim ljudima u ostvarenju njihovih snova.  

Titulu najuspješnijeg učenika Prve riječke gimnazije i dobitnik 25. donacije Zaklade Ileana danas je zasluženo osvojio Luka Ružić, učenik 4.a razreda.

 

Čestitke Luki, a i svim maturantima generacije 2020./2021.! I hrabro i sretno naprijed!!!

 

Za više fotografija kliknite OVDJE.

 

 
Info dan o IB programu u PRHG

 

Pozivamo sve zainteresirane učenice, učenike i njihove roditelje da nam se pridruže u četvrtak, 24.6.2021. od 16h u dvorištu škole i saznaju više o novom programu koji se od rujna počinje provoditi u našoj školi, a koji je jedini takav u našoj županiji i šire.

 


Svi ste dobrodošli! Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Dani otvorenih vrata

 

Prva riječka hrvatska gimnazija organizira Dane otvorenih vrata, koji će se održati na platformi Zoom u sljedećim terminima:

 

26. svibnja 2021. (srijeda) 18h 
Danu otvorenih vrata možete pristupiti ako kliknete OVDJE

MeetingID: 764 1789 1647
Passcode: 77vmxT


10. lipnja 2021. (četvrtak) 18h
Danu otvorenih vrata možete pristupiti ako kliknete OVDJE

Meeting ID: 910 6975 6880 
Passcode: 6yFGf5


Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Otvorena izložba plakata učenika Prve riječke na Korzu

 

Učenici naše škole izložili su plakate kojima ukazuju sugrađanima na probleme našega društva i pozivaju ih na toleranciju i solidarnost. Izložba je postavljena u izlozima Grada na Korzu sljedećih tjedan dana. Organizaciju izložbe pomogli su Grad Rijeka i udruga Drugo more.
 

Autorice su izloženih plakata: Anamarija Đaković Ivezić, Chiara Sušanj, Nika Ragoš, Lara Vrgoč, Patricia Grčko, Karla Bačić, Lara Grbac, Laura Vlastelica, Lena Dobre, Lucija Erstić, Dora Tadić, Ema Škarić i Tara Jaška. Dio plakata nastao je suradnjom učenica 1. d razreda i djece iz programa Moje mjesto pod suncem Centra za kulturu dijaloga iz Rijeke.

 

Za više informacija i fotografija, kliknite OVDJE.

 
Dani otvorenih vrata

 

Prva riječka hrvatska gimnazija organizira Dane otvorenih vrata, koji će se održati na platformi Zoom u sljedećim terminima:

 

26. svibnja 2021. (srijeda) 18h 
Danu otvorenih vrata 26. svibnja možete pristupiti ako kliknete OVDJE


10.lipnja 2021. (četvrtak) 18h
Danu otvorenih vrata 10. lipnja možete pristupiti ako kliknete OVDJE


Vidimo se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Virtualna mobilnost - ERASMUS+ Steps 2030 World

 

U sklopu projekta ERASMUS+ Steps 2030 World u našoj školi se idući tjedan održava susret profesora i učenika partnerskih škola iz Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Italije. 

    
Izuzetna nam je čast najaviti gostujuća predavanja Korada Korlevića, Dražena Šimleše, Maje Sever, Bruna Šimleše i Udruge SMART. Predavanja će se održati u našem virtualnom susretu s profesorima i učenicima škola iz Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Italije u sklopu projekta ERASMUS+ Steps 2030 World.

 

Pozivnicu za virtualnu mobilnost pogledajte OVDJE.

 

Program događanja pogledajte OVDJE.

 
 
Susret učenika srednjih škola u sklopu projekta Razmišljajmo održivo

 

13. i 14. travnja 2021. ODRAZ je u suradnji sa srednjim školama i udrugama organizirao Susret učenika u sklopu projekta Razmišljajmo održivo. Cilj Susreta je bio upoznati učenike s Globalnim ciljevima održivog razvoja kako bi kroz grupni rad sastavili Povelju s preporukama za održivi lokalni razvoj.
Na Susretu je sudjelovalo 25 učenika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, I. gimnazija iz Osijeka, Privatna Umjetnička Gimnazija iz Zagreba i Prva riječka hrvatska gimnazija. Događaj je organizirala i vodila Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba.

 

Ako želite saznati više, kliknite OVDJE

 

 
Zajedno recimo NE seksualnom nasilju!

 

Znate li što se obilježava u travnju?

 

Mi znamo!

 

Travanj je mjesec svjesnosti o seksualnom nasilju.

 

Iako je nastava online, učenici i djelatnici škole 16. travnja odjenuli su plave/tirkizne majice kako bi poslali poruku podrške žrtvama seksualnog nasilja te pozvali i ostale da se informiraju o ovoj temi. 

 

Zajedno recimo NE seksualnom nasilju!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Debata i matematika

 

Protekli vikend održalo se Međužupanijsko natjecanje iz debate. Debatanti su kroz šest kola debatirali na ad hoc teze i na pripremljenu tezu o o tome donosi li kapitalizam više mana ili prednosti u odnosu na ugrožene skupine. Natjecanje se održalo u online okruženju, tijekom subote i nedjelje, a ukupno se natjecalo 14 ekipa. Uloženi trud se isplatio. Učenice 3.b. razreda Katarina Dragozetić, Petra Šupuković i Laura Vidović osvojile su prvo mjesto! A ujedno je Katarina Dragozetić proglašena najboljom individualnom govornicom, dok je Petra Šupuković odmah iza nje. Čestitamo učenicama i želimo im puno sreće u daljnjem bavljenju debatom!

I matematičari nastavljaju niz.
Na Županijskom natjecanju iz Matematike održanom 30.ožujka 2021.  Jure Jerneić iz 1.b zauzeo je prvo mjesto, učenica 2.b Ana Ivković drugo mjesto, učenica 1.b Lana Acinger treće mjesto te maturant Luka Žmak iz 4.b razreda četvrto mjesto. Čestitke učenicima i njihovim mentoricama ❤

 
 
Poruke i plakati za bolje i pravednije društvo

 

Učenici 1.b i 1.d tijekom ovoga tjedna šalju našim sugrađanima razglednice s fotografijama i porukama kojima ih pozivaju da se suprotstave izoliranosti starijih, izopćenosti siromašnih, nasilju, nejednakostima i predrasudama. Tako su se naši učenici pridružili vršnjacima iz Francuske, Poljske, Slovenije, Italije i Španjolske Ovo je glavna aktivnost projekta „p.s. Pokreni solidarnost“  u kojem  u našoj zemlji sudjeluju 24 škole u organizaciji  Centra za mirovne studije.

 

Za više informacija o ovom projektu kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Erasmus + projekt CrowdDreaming - mladi stvaraju digitalnu kulturu

 

Prva riječka hrvatska gimnazija se uključila u europski Erasmus + projekt CrowdDreaming – mladi stvaraju digitalnu kulturu (CDDC) koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Italiji, Latviji i Grčkoj. Nositelj projekta za Hrvatsku je riječki Centar tehničke kulture. Nakon više od godinu dana sudjelovanja u Erasmus+ projektu „CrowdDreaming: Youths co-create digital culture“ ponosno pozivamo sve učenike, zaposlenike, suradnike naše škole te građane da posjete Europski trg na kojem će moći vidjeti digitalne spomenike učenika iz Grčke, Hrvatske, Italije i Latvije.

 

Za više informacija o ovom projektu kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Fantastični uspjesi naših učenika na županijskim natjecanjima

 

Posljednjih dana zaredali su se uspjesi naših učenika na natjecanjima iz različitih predmeta. O Romanu i Juri već smo pisali pa moramo spomenuti i ostale.

Na Državnu smotru Lidrano plasiralo se petero naših učenika. U kategoriji literarnog izraza Roberta Milinović iz 3.c razreda i Zoe Piškor iz 1.b razreda; u kategoriji samostalnih novinarskih radova prošle su Vita Tijan iz 1.b razreda i Andrea Trlin iz 4.a razreda. Isto tako školski list Kult, s glavnom urednicom Vanjom Milosavljević, 3.a poslan je na državnu razinu četvrti put za redom. Mentorice su profesorice Nataša Kuzmar Colnar i Helena de Karina!

Na Županijskom natjecanju iz Povijesti učenica Arijana Grginčić iz 3.b razreda, mentorica Mirela Caput osvojila je 1. mjesto kao i učenica Tija Dujmović iz 2.e razreda na Županijskom natjecanju iz Kemije, mentorica prof. Marina Lorber Božanić.

Čestitke svim učenicima i njihovim mentorima!

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednje škole - ljestvice konačnog poretka

 

Za pristup ljestvicama konačnog poretka kliknite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Jure Jerneić 1. na Županijskom natjecanju iz Fizike

 

U utorak 9. ožujka 2021. održano je Županijsko natjecanje iz Fizike za učenike srednjih škola Primorsko-goranske županije. Učenik 1.b razreda Jure Jerneić osvojio je 1. mjesto, učenica Dunja Zadravec, 1.b osvojila je 4. mjesto, a učenik Romano Žic, 1.a, 7. mjesto.

 

Čestitke učenicima i njihovom mentoru, profesoru Leu Kranjecu!

 

 

 

 

 

 
 
Romano Žic 1. na Županijskom natjecanju iz Informatike

 

Na županijskoj razini natjecanja iz Informatike na kojoj su se okupili mladi informatičari iz Primorsko-goranske županije u kategoriji Osnove informatike i digitalne kompetencije naš učenik 1.a razreda Romano Žic osvojio je prvo mjesto.


Svi srednjoškolci (od prvog do četvrtog razreda) u kategoriji Osnove informatike pišu isti test, stoga je uspjeh našeg Romana još i veći. Čestitke Romanu i njegovoj mentorici profesorici Tamari Široka i želimo im sreću na državnoj razini.

 
 
Dan ružičastih majica

 

Učenici i nastavnici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica – dan posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja. Zajedničkim su stavom jasno svima poslali poruku: "NE vršnjačkom nasilju!" 


Bilo bi lijepo kada bi nam svaki dan bio "ružičast".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Online dani otvorenih vrata IB programa u PRHG

 

U novoj školskoj godini 2021./2022. Prva riječka hrvatska gimnazija planira pokrenuti program međunarodne diplome, IB – International Baccalaureate, dvogodišnji program namijenjen učenicima 3. i 4. razreda gimnazije.

IB program ima dugu tradiciju i široku rasprostranjenost u svijetu te jedan od najpriznatijih kurikuluma, a sigurno i najprepoznatija srednjoškolska diploma na svjetskim sveučilištima. Program se izvodi na engleskom jeziku, nudi veliku slobodu izbornosti predmeta, njegova diploma je međunarodno priznata na svim sveučilištima te je u potpunosti jednak u svim školama svijeta koje ga provode.

 

Ako želite saznati više, kliknite OVDJE!

 
 
Nastava od 1. veljače 2021.

 

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite PGŽ nastava će se od 1. veljače 2021. i dalje održavati prema Modelu C (nastava na daljinu) osim za učenike četvrtih razreda koji nastavu pohađaju uživo. Nastava za sve razrede počinje u 14 sati prema poslijepodnevnom rasporedu. Predmeti koji se slušaju u mješovitim grupama i nadalje idu online prema dogovoru s predmetnim nastavnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Nastava kreće online

 

Dragi učenici,

 

nastava za sve učenike kreće 18. siječnja online (C model) prema jutarnjem rasporedu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Uskoro čitajte novi KULT

 

Početkom drugog polugodišta, točnije povratkom u školske klupe moći ćete pročitati novo izdanje Kulta, lista učenika PRHG za mlade i one koji se tako osjećaju. Ovaj je broj nastao u novom (ne)normalnom vremenu, vremenu u kojem smo „svjedočili nestašici toaletnog papira, smišljali kako ćemo dobiti famozne propusnice, maske i dezinficijensi postali su nam sastavni dio kućanstva, a kavu smo počeli ispijati na gradskim klupicama. Svakodnevica se u mnogočemu okrenula naglavačke, ali jedno ostaje isto - naš časopis Kult dobiva novo izdanje!“. Ovo su riječi prošlogodišnjeg urednika Kulta, Tomasa Kurbanovića.

Kult se i ove godine bavi aktualnim, ali ne manje zanimljivim temama poput korone, neizvjesnosti, korupcije, potresa, ali i sitnim, školskim, svakodnevnim radostima koje život znače (a ponekad i zagorčavaju). Zato nemojte propustiti nabaviti novo izdanje, a kao uvod kliknite OVDJE i pročitajte intervju sa suvremenim hrvatskim piscem, Kristianom Novakom.

 
 
Blagdanska čestitka

 

Čestit Božić, mirnu i sretnu 2021. godinu žele vam učenici i djelatnici Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Tour durch meine Stadt (Putovanje kroz moj grad)

 

Kalendar kao završni proizvod projekta nastao je pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika. Projekt je ostvaren uz svestranu podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu. Riječ je o projektu „Osnaživanja njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali hrvatskog obrazovnog sustava”. Na projektu u gradu Rijeci radile su tri nastavnice njemačkog jezika: iz OŠ „Milan Brozović“ Kastav, OŠ Zamet i Prve riječke hrvatske gimnazije te dvanaest učenika iz svake od triju škola. Učenici su se bavili temom „Putovanje kroz moju regiju / moj grad” proučavajući povijest, geografske specifičnosti, jezične osobitosti, događanja, znamenitosti i jedinstveno obilježje naše regije.

 

 

 

 

 

 
Obavijest o održavanju nastave u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji

 

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije od 14. do 23. prosinca 2020. za učenike svih razrednih odjela nastava će se izvoditi prema modelu C – nastava na daljinu.

 

U skladu s navedenim, nastava u PRHG održavati prema rasporedu za jutarnju smjenu u realnom vremenu putem sustava Microsoft Teams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sretan nam 393. rođendan!

 

23.11.1627.

 

-

 

23.11.2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
"Ne može nam nitko ništa! Korona edition" – 
najuspješniji projekt „Akcije za 5"

Petnaestu godinu zaredom Udruga Delta u suradnji s Gradom Rijeka i Udrugom PaRiter provodi “Akciju za 5!”, čiji je cilj pružanje mogućnosti mladim ljudima od 14. do 19. godine razviti sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Finalno sučeljavanje dva najbolja projekta „Akcije za 5!“ održalo se je u četvrtak, 19. studenog 2020. godine, putem online platforme Zoom, a  u finalu su se našle ekipe iz naše i Ekonomske škole. Pobjedu su odnijele cure iz 3.b razreda, Laura Vidović, Katarina Dragozetic, Petra Šupuković i Petra Pilipović, koje su uspješno predstavile svoj projekt "Ne može nam nitko ništa! Korona edition".

Kliknite OVDJE i poslušajte što su osmislile u svom projektu i kako su majstorski osvojile pobjedu. 
 

Čestitke curama!!!

 
 
Mole Day (Dan mola)

Svake godine u mjesecu listopada točnije 23.10. od 6 sati i dvije minute ujutro do 6 sati i dvije minute popodne slavi se „Mole Day“, dan obilježavanja Avogadrovog broja, odnosno broja jedinki u jednom molu tvari. 

Dan mola postoji kako bi se potaklo zanimanje za kemiju i obilježava se raznim aktivnostima, pa su tako i učenice 3. b razreda  Tessa, Barbara, Katarina, Magdalena D., Lena, Magdalena M., Lea, Petra P., Klarisa, Petra Š. i Laura pripremile i snimile pet pokusa. Pogledajte video.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Projekt "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj"

U sklopu projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj“  financiranog sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje Prva riječka hrvatska gimnazija uključila se je kao pridruženi partner. Cilj ovog projekta je ojačati doprinos u održivom razvoju, edukacijom srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanja uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika - privremena ljestvica

Dragi djelatnici i učenici, ove godine ERASMUS+Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport obilježava četvrto izdanje Dana Erasmusa (Erasmus Days) 15. 16. i 17. listopada diljem svijeta.

Prva riječka hrvatska gimnazija aktivno sudjeluje u Erasmus programima, a od 2019. godine nositelj je i glavni koordinator projekta Schools Innovation Labs (SiLab). Tim povodom napravili smo kratki video u kojem možete doznati više o aktivnostima i idejama projekta. Također, molimo sve naše učenike da odvoje par minuta i ispune anketu koja bi nam pomogla u daljnjoj realizaciji projekta SiLab. 

Ujedno vas pozivamo da nas zapratite na Facebooku @SiLabErasmus i Instagramu si_lab20

 

 

 

 
 
Uz Svjetski dan učitelja

Ove godine smo izuzetno ponosni na našu profesoricu engleskoga jezika Doru Božanić Malić koja je dobitnica nagrade za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike 2020. godine. BRAVO DORA!!!

 

 

 

 

 
 
Novi mural u hodniku škole

Mural koji od prošlog tjedna unosi boje na školske hodnike nastao je u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. Ideju su osmislili i realizirali učenici-volonteri u sklopu projekta Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice. Nositelj projekta je Odraz iz Zagreba, a partneri su Udruga Smart iz Rijeke, Volonterski centar Osijek i Volonterski centar Mi iz Splita.

 
 
Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika - privremena ljestvica